سردی و گرمی بدن مزاج شناسی _ دکتر روازاده
#درک_مفهوم_گرمی_و_سردی
برای درک مفهوم سردی و گرمی مواد غذایی یعنی برای این که مثلا بدانیم چرا عسل و فلفل گرم است و کاهو سرد است عین نوشته سید اسمعیل جرجانی را ذیلا نقل کرده و سپس به توضیح پیرامون آن میپردازیم:
هر گاه که طبیب گوید عسل و فلفل گرم است و یا کوک سرد است نه آن خواهد که گرمی و سردی آن را حس بتوان شناخت لکن آن خواهد که بقوت یا گرم و تر یا سرد و تراز تن مردم است یعنی هر گاه که مردم مثلا عسل یا کوک بخورد حرارت او اندر آن کار کند و آن را از حال خامی بگرداند و آن کیفیت که عسل و یا کوک دارد اندر تن مردمپدید آید و تا نخست حرارت معدی در آنچهخورده باشد کار نکند و یا آن چیز را از حرارت او اثر نیابد و از حال خامی بنگرد کیفیت او پدید نیاید.
این گفته جرجانی صراحت دارد به این که گرمی عسل و سردی کاهو را حس نمیتوان کرد به عبارت دیگر گرمی و سردی بالقوه است نه بالفعلو این فقط پس از هضم و جذب و ورود بخون است که اثر آن ها ظاهر میشود .حال اگر بخواهیم عقاید قدما را در باره مواد غذایی با اصول علمی امروزه کاملا تطبیق دهیم باید بگوییم هر غذایی که وارد بدن شده و پس از هضم و جذب تولید حرارت اضافی ننماید آن را غذای مطلق می نامیدند و اگر تولید حرارت اضافی کند آن را گرم گفتند و اگر نه تنها حرارت اضافی تولید نکند بلکه ایجاد برودت نماید آن را سرد می گفتند.