نمای زیبای 4K از هواپیمای دوربرد خورشیدی
سولار ایمپالس[۱] یا نبض خورشیدی[۲] (انگلیسی: Solar Impulse) یک پروژهٔ سوئیسی هواپیمای آزمایشی دوربُرد با انرژی خورشیدی و نیز نام دو هواپیمای این پروژه است. این پروژه که هزینههای آن بهطور خصوصی تأمین میشود توسط مهندس و بازرگان سوئیسی «آندره بورشبرگ» و روانشناس و بالونیست سوئیسی «برتران پیکار» رهبری میشود. برتراند پیکارد همچنین هدایت کنندهٔ بریتینگ اوربیتر ۳ بودهاست؛ نخستین بالونی که بدون توقف در سال ۱۹۹۹ دنیا را دور زد. اهداف پروژهٔ سولار ایمپالس انجام نخستین مسافرت دور دنیا با یک هواپیمای با سرنشین که سوخت آن تنها انرژی خورشیدی است، و جلب توجه بیشتر به فناوریهای نو و انرژی تجدیدپذیر بود.[۳]
این هواپیماها از نوع تک صندلی هستند و نیروی آنها با سلولهای خورشیدی فتوولتائیک تأمین میشود. آنها میتوانند با همین نیرو از زمین بلند شوند. نمونهای که سولار ایمپالس ۱ نامیده میشود به این منظور طراحی شد که تا ۳۶ ساعت در هوا باقی بماند. این هواپیما نخستین پرواز آزمایشی خود را در دسامبر ۲۰۰۹ انجام داد. در ژوئیه ۲۰۱۰ این هواپیما یک پرواز ۲۴ ساعته کامل شامل نه ساعت پرواز شبانه را انجام داد. پیکار و بورشبرگ پروازهای موفقی را با انرژی خورشیدی از سوئیس تا اسپانیا و سپس تا مراکش در سال ۲۰۱۲ به انجام رساندند و در سال ۲۰۱۳ یک پرواز چند مرحلهای را از یک سوی ایالات متحده به سوی دیگر آن انجام دادند.
در هواپیمای دوم که در سال ۲۰۱۴ تکمیل شد و سولار ایمپالس ۲ نامیده شد بهبودهایی ایجاد شده و از جمله سلولهای خورشیدی بیشتر و موتورهای قویتری دارد. در ۹ مارس ۲۰۱۵ پیکار و بورشبرگ سفر به دور زمین با سولار ایمپالس ۲ را با عزیمت از ابو ظبی در امارات متحده عربی آغاز کردند. برنامه این بود که هواپیما پس از یک مسافرت چند مرحلهای به دور زمین در اوت ۲۰۱۵ به ابوظبی برگردد. تا ژوئن ۲۰۱۵ هواپیما آسیا را طی کرد و در ژوئیه ۲۰۱۵ طولانیترین قسمت سفر خود از ژاپن تا هاوایی را تکمیل کرد. در طول این قسمت از سفر باتریهای هواپیما آسیب حرارتی دیدند که تعمیر آنها ماهها به طول انجامید. سولار ایمپالس ۲ مسافرت به دور دنیا را در آوریل ۲۰۱۵ از سر گرفت و به کالیفرنیا پرواز کرد. هواپیما مسافرت را تا آنسوی ایالات متحده ادامه داد و در ژوئن ۲۰۱۶ به نیویورک رسید. سپس در همین ماه از اقیانوس اطلس گذشت و به اسپانیا رسید. هواپیما پس از یک توقف در مصر در ۲۶ جولای ۲۰۱۶، ۱۶ ماه پس از ترک ابوظبی و طی حدود ۴۲٫۰۰۰ کیلومتر به این شهر بازگشت.
در این ویدیو نمای زیبای 4K از هواپیمای دوربرد خورشیدی را ببینید
https://www.youtube.com/watch?v=93pU9t5tr0Y